Hinder ställer till problem, hinder har en förmåga att skapa begränsningar i tillvaron. Hinder kan ha lite olika karaktär. Dyslexi är ett språkligt hinder som innebär bristande förmåga att ta till skrivet språk och även att själv skriftligt formulera sig.
Nu brukar även de med läs- och skrivsvårigheter kunna klara sig bra ändå i samhället. Även de som inte har det fullt så förspänt som kungen.

Konventioner är ett annat hinder det är konventioner som hindrar någon att dra till en campning Öland på julen, istället för att stanna hemma, eller åka runt till släkten och tillbringa julen där.
Julen den skall se ut på ett alldeles särskilt sätt hos de flesta familjerna. I allmänhet samma rutiner varje jul. Ingen variation där inte. Julklappar, julmat samma stil år efter år.
Lite variation skulle inte skada där.

Mer praktiska hinder är det egna handlaget, Tyvärr är det hindret i många fall ett dolt hinder. Inte hos omgivningen men väl hos de som har det.
Om man får för sig att skaffa ny badrumsinredning, byta dörrar, fönster,  räcker det inte med att införskaffa grejorna på ett byggvaruhus och sedan sätta igång att renovera. Ett visst mått av handlag krävs. Men många blir så inspirerade när de ser alla byggprogram på TV och tror att det är lika enkelt där som i verkligheten. Men ack vad de bedrar sig. Har man tummarna mitt i handen är praktiskt arbete inget att sysselsätta sig med.

Nu kan de flesta hindren trots allt övervinnas. Dyslexi kan behandlas eller effekterna av det kan begränsas. Att ändra vanorna kring julen är kanske lite värre, men i sämsta fall får man väl skylla på vinterkräksjukan och åka bort i alla fall.
Tummen mitt i handen kanske är det värsta hindret att övervinna, men med tålamod och träning kan kanske det också går.